13/3/14


Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Π. Παπακωνσταντίνου. Μιλά βέβαια με τους περιορισμούς που του θέτει η ιδιότητα της ένταξης του στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά διατυπώνει κατά την γνώμη μου την μόνη ρεαλιστική επαναστατική πρόταση σήμερα.. Με δύο όμως διευκρινησεις:
α) ότι δεν θα έχουμε αυταπάτες για σοσιαλισμό σε μια χώρα, οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε έχουν κάποιο όριο αν δεν ακολουθήσει ντόμινο πανευρωπαϊκών ανατροπών, και
β) ότι σημαντικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσει μια αριστερή κυβέρνηση απο την υπόλοιπη αριστερά αν εξακολουθήσει να έχει την σημερινή στάση δηλαδή όχι μόνο να να προεξοφλά την αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης αλλά και να προσπαθεί να επενδύσει σε αυτήν.

)

5 σχόλια :

Paraskevas είπε...

@politis . Η ιδιότητα του Π.Π. ως ενταγμένου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν τον περιορίζει, αντίθετα τον καθιστά ικανό να αναγνωρίζει τις τάσεις μέσα στα πράγματα που αρνούνται να αναγνωρίσουν όσοι τρέφουν αυταπάτες στο ρεφορμισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αν η κυβέρνηση της αριστεράς θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες (!!) δυσκολίες από τη κριτική της υπόλοιπης (;) αριστεράς [απ’ ότι -υποθέτω - από τις αστικές δυνάμεις !!!] , τι να πει κανείς… Όσοι δεν «προεξοφλούν», αρκούνται να βολεύονται στις αυταπάτες τους, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεράστια βήματα προς τα δεξιά και συνεχίζει ακάθεκτος. Κι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι θα ενισχύσει την υπόλοιπη αριστερά, αλλά τους ναζί… Αυτό πως θα το σηκώσει η – ευαίσθητη- ψυχή του politis ?

Διονυσης Πολίτης είπε...

στην Χιλή του Αλλιένετε αριστερίστικα κόμματα οργάνωναν την ανατροπή του Αλλιέντε, και κυρίως προωθούσαν ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου με ένοπλες συγκρούσεις κτλ. Άρα η δυσκολία δεν προέρχεται από την "κριτική", αλλά από μια πολιτική επίθεσης, που ανεξάρτητα από προθέσεις συστρατεύεται με τις επιθέσεις της αστικής τάξης...

Paraskevas είπε...

Ο Αλλιέντε έπεσε λόγω του οτι απέναντι στις προσπάθειες των εργατών να οργανώσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων, να αυξήσουν τα μεροκάματά τους, κ.λ.π., να οδηγήσουν δηλ. τη Χιλή προς τα αριστερά, έβρισκαν τον Αλλιέντε πάντα απέναντί τους,να τους αποδιοργανώνει και να τους κρατά στα πλαίσια των συμβιβασμών του με την αστική τάξη.
Φαίνεται πάντως οτι διαβάζουμε διαφορετική ιστορία από τον κ. Δ. Πολίτη, γιατί εγώ ξέρω -κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος φυσικά- οτι την ανατροπή του Αλλιέντε την οργάνωσαν οι φασίστες στρατηγοί κι η αστική τάξη, αφού πιά είχαν απογοητευτεί οι εργάτες από την πολιτική του Αλλιέντε. Κι όχι βέβαια τα ...αριστερίστικα κόμματα !!! (ποιά ήταν αυτά αλήθεια ?)

Paraskevas είπε...

Ο Αλιέντε ανατράπηκε όταν η μόνη δύναμη που μπορούσε να τον υπερασπιστεί – η εργατική τάξη- είχε αποστρατευτεί, απογοητευμένη από την πολιτική του και από τα όρια που έθεταν οι συμβιβασμοί του με την αστική τάξη. Πάντως, φαίνεται ότι ο Δ. Πολίτης διαβάζει διαφορετικά βιβλία της ιστορίας απ’ ότι ο υπόλοιπος κόσμος, αφού ισχυρίζεται ότι "αριστερίστικα κόμματα οργάνωναν την ανατροπή του" (!!), ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος ξέρει ότι ανατράπηκε από τους φασίστες στρατηγούς! Ας μας επιτραπεί να του υποδείξουμε ότι παρά τις κριτικές που διατύπωναν αυτές οι οργανώσεις απέναντι στον Αλιέντε, ποτέ δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν πολιτικό πόλο ανεξάρτητο και στα αριστερά της Λαϊκής Ενότητας, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στην απογοήτευση των εργατών κι έτσι να δημιουργήσουν μια δύναμη αποτροπής στο πραξικόπημα.

Διονυσης Πολίτης είπε...

ξαναδιάβασε προσεκτικά το άρθρο για να καταλάβεις τι λέω...Ο στρατός μπόρεσε να οργανώσει το πραξικόπημα γιατί οι τυφλές συγκρούσεις είχαν δημιουργήσει κλίμα χάους και εμφυλίου, και γιατί ή άκαιρη και πέραν από συσχετισμούς προσπάθεια αριστερίστικων στοιχείων να εθνικοποιηθούν τα πάντα (αυτό που ονομάζεις κομψά να "οδηγήσουν την Χιλή στα αριστερά") έστρεψαν τα μεσαία στρώματα προς την αστική τάξη χειροτερεύοντας δραματικά τον συσχετισμό δυνάμεων. Πέρα από προθέσεις φυσικά διευκόλυναν τους πραξικοπηματίες. Και στην Κρονστάνδη το 1921 κάποιοι προσπάθησαν να στρέψουν την ΕΣΣΔ "αριστερά", αλλά εκεί οι μπολσεβίκοι είχαν όλη την εξουσία και τους συνέτριψαν. Στην Χιλή όμως δεν είχαν όλην την εξουσία...